Verde que te quiero verde

“Diu que aquesta és la millor part de Mongòlia...”

Marxar de Beijing és un alleujament del soroll, gent i moviment. Un cop amb el tren en marxa tot pren una altra dimensió: escriure, dibuixar, mirar, xerrar, llegir, escoltar, menjar, dormir. Verbs fàcils i senzills, sense masses complicacions. Al contrari del que ens pensàvem, el trajecte se'ns fa curt. El canvi de fronteres és potser el més avorrit, només esperes a que el tren torni a arrancar per tornar a escriure, dibuixar, mirar, xerrar, llegir, escoltar, menjar, dormir.Un dels leitmotivs de la cultura mongola és el Cel Blau, un cel blau on enlloc és tan immensament infinit com en l'estepa del Gobi. Mongòlia encara està obrint la majoria de camins i corre el risc de l'espoli internacional dels recursos naturals, escasos al món i abundants en aquí. La capital, que conté la meitat de la població del país (1.500.000 persones), creix desigual i desordenada. El trànsit en els seus estrets carrers, ponts, avingudes i encreuaments és constant. La jove estudiant de comarques que ens acompanya per la ciutat diu que la millor part de Mongòlia és la vista panoràmica d'Ulaan-Baatar. QUE DIU QUE QUÈ!?

Però encara queda molt de la Gran Nació Mongolia que Chinggis (Genghis) Khaan va proclamar l'any 1.206. No s'han abandonat els origens i la identitat és molt forta. Un país marcat pel clima, les estacions i la naturalesa.


Massa poc temps a Mongòlia, massa temps a Ulaan -Bataar. Aquest país mereix més.

Bonus track: Parc Nacional de Terelj

Ja que estàvem tant poc temps al país del Cel Blau volíem fer quelcom especial i dormir enmig del no-res, en un ger (ger és en mongol, yurta és en rus) i amb una família nòmada. Sí, això és possible. Però del dicho al hecho hay un gran trecho. Vam anar a petar al Parc Nacional de Terelj (a una horeta i mitja de Ulaan-Baatar) en un espai mooolt preparat pel turisme (un dels sectors que també està creixent perillosament a Mongòlia) on tens el teu propi ger, la família nòmada semblava molt establerta i et sents força acompanyat pels turistes koreans, holandesos i italians que tenies al voltant. Pensió completa, passeig en cavall, esbarjo amb vaques i lluita lliure (esport nacional, per cert) amb... OQUES!

Entrades populars d'aquest blog

Introducció - De 北京 a Москва en tren (passant per Улаанбаатар)

De Sol a Sol

Cultura